Husnummer

I tilspidsede situationer,  så er det vigtigt, at ambulancen, brandvæsnet eller politiet kan komme hurtigt frem. Det kan de kun, hvis de kan finde den rigtige adresse. Derfor er det utrolig vigtigt, at du  sørger for, at dit husnummer altid er synligt fra vejen, både nat og dag.

Det er også vigtigt, at posten kan finde frem og at dine venner kan finde adressen, når de er inviteret til middag, så maden ikke bliver kold.

 

Heldigvis findes der et stort udvalg af husnumre til mur og postkasse, som du kan vælge mellem. Her hos Aalborg Skilte har vi et stort udvalg af husnummerskilte til din bolig. Alle vores husnumre bliver lavet på eget værksted og vi kan derfor tilbyde at lave specialbestillinger,  hvis du ønsker husnummer 50 cm eller derover, som ikke er lette at finde i det normale husnummer sortiment. Du kan selvfølgelig også bestille de mere almindelige mål som husnummer 40 cm eller husnummer 30 cm eller endnu mindre. Vores husnumre er lavet af vejrbestandigt materiale, som sikre dig en lang holdbarhed. Ydermere så sørger vi for, at der medfølger rawplugs og skruer, så du kan sætte dit husnummer op med det samme.

 

Husnummerets indtog i Danmark

 

I dag tager vi det som en selvfølge, at vi kan slå en adresse op på et kort og få anvisninger til, hvordan vi lettest finder frem til adressen. Men sådan har det ikke altid været.  Mange hovedfærdselsårer fik tidligt navne både i Danmark og rundt omkring i Europa. Før den tid brugte man pejlemærker i landskabet til at navigere efter. 

 

Men vi skal faktisk helt frem til 1771,før de første husnumre blev indført i Danmark. De første husnumre blev indført i hovedstaden efter et kongeligt dekret, der lød “ Hver gaard og hus her i staden skal være nummereret, thi det er kongens vilje, at ejerne skal lade stedets matrikelnummer med oliefarve male uden på bygningen på sådan et sted, hvor det kendelig kan være at se.”  

 

Det var Kong Christian d. 7, der udstedte dekretet, men det var bare en  af J.F. Struensees mange moderne ideer, som han satte i værk efter, at han havde overtaget magten og opløst Statsrådet. Kongens mentale tilstand gjorde ham let at overtale til at skrive under på Struensees mange planer. Struensees reformer og hans tætte forhold til kongen og særdeles tætte forhold til dronningen, gav ham mange fjender hos landets adelige og i 1772 blev Struensee anholdt efter et kup ledt af adelen. Struensee blev anklaget for magtmisbrug og hans intime forhold til dronningen, og han modtog en dødsdom,som blev eksekveret den 28. April 1772. 

 

Struensees henrettelse blev et tilløbsstykke af den anden verden og pøblen fik, hvad de kom for. Først fik Struensee hugget den højre hånd af, derefter blev han halshugget inden den parterede krop blev hængt op på hjul og stejle og hoved og hånd blev sat på stage.  Så husnummerets indtog i Danmark blev ikke foranlediget af hvem som helst.

 

I dag tager vi husnumre som en selvfølge og det er ikke længere noget, der er forbeholdt hovedstaden. I dag har alle stykker jord et matrikel nr og alle ejendomme skal udstyres med et husnummer. Sådan er det ikke kun i Danmark, men i den største del af verden. 

 

Posten og husnummeret

Dit husnummer er også vigtigt i forhold til brev og pakke uddeling. Kan posten ikke finde dit husnummer, så tages brev eller pakke retur og sendes tilbage til modtageren med en note om, at adressen ikke findes. Det er frustrerende for dig og det kan betyde, at du kommer til at betale for en ekstra fragt, når brev eller pakke skal genleveres. 

I december 2010 blev Postloven revideret og i den forbindelse kom der bl.a en masse nye ændringer vedrørende postkassens placering på matriklen og i den forbindelse blev det igen understreget, at boligejeren er forpligtet til at sætte husnummer, så det er synligt fra vejen, samt at sætte tydeligt navn og husnummer på postkassen.

 

Vælg dit skilt med husnummer med omtanke

 

Når du nu er forpligtet til at sætte et husnummer op på din mur eller garage, så kan du lige så godt vælge et skilt i en god kvalitet, der kan holde mange år. Skilte med husnummer findes i mange varianter og design. Men der er ën ting, der altid er rigtig god at have med i overvejelserne, når du vælger design på din husnummer skilt. Husnummer skiltets eneste og fornemste opgave er, at fortælle hvilket nummer, du bor i. Vælg derfor et skilt, hvor tallene tydeligt træder frem.og i en størrelse, som gør det let at se fra vejen. Det er en god idé at vælge dit husnummer i en farve, der står i skarp kontrast til farven på din bolig. På den måde træder tallene tydeligere frem.. Er du i tvivl om, hvor stort dit skilt skal være, så lav et forsøg med et papskilt, som du hænger op på husmuren, hvor husnummeret skal hænge- og stil dig så ud på vejen og vurder størrelsen på tallene. Du er også velkommen til at kontakte os, hvis du vil have vores vurdering.

 

Der er udstukket nogle regler for hvordan og hvor dit husnummer skal placeres. Disse regler finder du i adresselovens paragraf 9. Her står bl.a, at det er grundejer og i visse tilfælde bygningsejers ansvar, at sætte husnummer skilt op. Her står også, at det er grundejers ansvar at husnummeret placeres korrekt, så det kan ses fra vejen. Ydermere står der, at hvis ikke reglerne overholdes,så kan kommunen ifølge adresselovens paragraf 10 stk 1 fastsætte bestemmelse om, hvordan husnummerskilte skal anbringes.

 

Det kan lyde frygtelig indviklet, men når alt kommer til alt, så handler det bare om, at placere husnummeret så alle tydelig kan se, hvilket nummer ejendommen du bor i har. Og det er jo også i din egen interesse.  

 

Sådan placere du bedst dit husnummer

 

For at gøre det lidt lettere for dig at placere dit husnummer korrekt, så har vi lavet en række gode råd, så du sikrer dig du overholder alle regler og forskrifter.

 

  • Dit husnummer skal være synligt fra offentlig vej.

 

  • Dit husnummer må ikke være skjult eller delvis skjult af bevoksning som træer, hæk eller buske.

 

  • Placer ikke dit husnummer på havelågen, da det så vil være svært at se når lågen står åben

 

  • Sørg for at dit husnummer har en passende størrelse, så det kan læses uden problemer, selv på afstand.

 

  • Sørg for at dit husnummer kan ses i mørke. Det kan enten gøres ved at vælge et husnummer med refleks, der giver sig til kende når det rammes af bil eller cykellygter. Eller sæt en lampe op over husnummeret.

 

  • Sørg for at holde dit husnummer fri for sne om vinteren

 

Aalborg Skilte – funktionalitet, lækkert design og god kvalitet.

 

Her hos Aalborg Skilte går vi op i den gode kvalitet og funktionalisme i alt hvad vi laver. Det kan du også se i vores husnummerskilte, som alle er lavet med tanke på funktionalitet, lækkert design og en god kvalitet. 

 

Vores husnumre er lavet i vejrbestandigt materiale, så du ikke behøver til at tænke på at udskifte dit husnummer igen de næste mange år. En anden fordel ved at vi laver din bestilling på vores eget værksted er, at vi kan lave dit husnummer i lige de mål, du godt kunne tænke dig.  Det kan være en stor fordel, hvis du har brug for større eller mindre mål end du finder i det gængse sortiment. 

 

Farvemæssigt er du heller ikke begrænset. Vi kan klare de klassiske farver og størrelser som for eksempel husnummer sort – 40 cm, men vi kan også lave end større og mere sprælsk udgave som husnummer rød 80 cm.

 

For dig betyder det, at du kan få et husnummer i lige præcis den størrelse og farve som du synes klæder din bolig. Og for firmaer og foreninger kan husnummeret nu komme til at passe med firma eller forenings farverne.

 

Du er meget velkommen til at tage kontakt til os, hvis du har spørgsmål til en bestilling eller hvis du ønsker at vende en idé med os. Hos os kan næsten alt lade sig gøre.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *